Obyvatelia obcí odstraňujú následky piatkovej búrky

27.06.2009 Prešov

Šariš 27. júna (TASR) – Obyvatelia viacerých obcí Prešovského okresu od skorých ranných hodín odstraňujú škody, ktoré napáchala piatková (26.6. ) búrka spojená s krupobitím.
Na Sadovej ulici vo Finticiach strhol silný nárazový vietor plechové strechy na šiestich rodinných domoch, ktoré sú teraz poprikrývané celtami. \"Prietrž trvala niekoľko minút. Padal ľadovec veľký ako pingpongové loptičky. Krytina bola preč behom niekoľkých sekúnd a skončila asi 30 metrov od domu, až za plotom našej záhrady, \" popisoval udalosť Andrej Džubinský. Majiteľovi domu, ktorý sa nachádza len o niekoľko desiatok metrov ďalej, strhlo strechu už druhýkrát v priebehu piatich rokov.
V susednej obci Záhradné prišli o plechovú strechu na dvoch bytovkách, kde žije 12 rodín. Podľa obyvateľov najskôr vietor odtrhol polovicu plechovej krytiny a tá zostala visieť na dome. Druhá časť odletela úplne, skončila na elektrických a telekomunikačných drôtoch a prerušila elektrinu. Jeden z pracovníkov energetického podniku uviedol, že bez elektriny bolo viac ako 10 obcí v okolí. Okrem toho v Záhradnom zasahujú aj dobrovoľní hasiči pri čerpaní vody zo zaplavených studní.
Škody po silnej búrke zaznamenali aj v Tulčíku. Tam silný vietor polámal desiatky stromov, ktoré popadali do rieky Sekčov. Obyvatelia sa obávali, že prekážky toku zapríčinia vyliatie vody do dvorov okolitých domov, a preto ešte večer vyhlásila starostka tretí stupeň povodňovej aktivity.
\"Búrka nás prekvapila krátko po 17. hodine, následne na to začal padať ľadovec. O viac ako meter stúpla v priebehu niekoľkých minút aj hladina miestneho potoka Čakaň, ktorý sa naplnil až po okraj brehu, \" povedala pre TASR starostka obce Janka Šoltésová. Zároveň dodala, že búrka poškodila aj strechy a fasády rodinných domov. Za obcou došlo k podmytiu koľajníc, a preto museli železnice vlakovú dopravu nahradiť autobusovou. Nánosy bahna na ceste v smere na Bardejov sa podarilo odstrániť už vo večerných hodinách.
Na obecnom úrade zasadá krízový štáb, ktorý koordinuje odstraňovanie následkov a sumarizuje škody na majetku samosprávy i občanov.
Podľa aktuálnej informácie operačného dôstojníka Krajského riaditeľstva Hasičského záchranného zboru v Prešove, tretí stupeň povodňovej aktivity od nočných hodín odvolali v troch obciach v kraji. Zatiaľ ešte trvá v Tulčiku, okres Prešov a v obciach Hrabovčík, Nožný Mirošov a Rakovčík v okrese Svidník.
 

Vyberte región